Hulivilikarnevaalin historiaa

 

Hulivilikarnevaali on vuosittain järjestettävä lasten tapahtuma Mikkelissä. Tapahtuma kesto on vaihdellut vuosien varrella parista päivästä viikkoon ja se on maakunnallisesti laajalti tunnettu, perinteikäs lastentapahtuma. Hulivilikarnevaali on ollut alusta asti koko perheen ilmainen ulkoilmatapahtuma, jota on rakennettu lapsiperheiden ehdoilla.

 

Monipuolinen ohjelma on pitänyt vuosittain sisällään erilaista työpajatoimintaa, kädentaitojen kokeilua sekä monenlaista muuta touhukasta tekemistä, jota järjestävät paikalliset järjestöt ja tahot. Lisäksi ohjelmaan on otettu laaja kattaus suosituimpia lasten esiintyjiä - niin paikallisia, kuin valtakunnallisestikin tunnettuja.

 

Vuosittain Hulivilikarnevaalissa on vieraillut noin 7000 kävijää, muksusta mummuun ja viikarista vaariin. Hulivilikarnevaalin järjestämisessä päämääränä on aina ollut se, ettei pääsymaksu saa olla este lasten kulttuurin harrastamiselle ja siitä nauttimiselle.

   

Hulivilikarnevaalin synty

 

Näin muistelee Eeva-Liisa Tamski:

 

Elettiin arviolta vuotta 1986. Mikkelin Rapu ja Muikku -festivaali oli aikansa elänyt ja tilalle kehitettiin Muikun Uitto -tapahtuma. Torilla oli teltta silloisen Suomi Grillin vieressä. Joku järjestäjistä keksi, että lapsillekin olisi syytä järjestää puuhaa siksi aikaa, kun vanhemmat viihtyvät teltan siimeksessä. Niinpä lastenhoitajat Siru Pöyry ja Eeva-Liisa Tamski kutsuttiin tekemään lapsille kasvomaalauksia teltan ulkopuolelle. Lapsia riitti jonoksi saakka ja tekijät saivat hyvän mielen lisäksi rusketuksen pikkuisilla telttatuoleilla auringonpaisteessa.

 

Seuraavana vuonna lastenhoitajia pyydettiin ensimmäiseen Dinosaurockkiin järjestämään lastenhoitopiste. Avuksi tuli Mikkelin Lastenhoitajayhdistyksen innokkaita lastenhoitajia, jotta päivystysluontoinen piste toimisi moitteettomasti lasten tarpeet huomioiden. Myös Muikun uitto -tapahtuman yhteydessä kasvomaalausten lisäksi letitettiin hiuksia isommalla lastenhoitajaryhmällä. Näin mentiin jokunen vuosi. Eikä aikaakaan, kun Mikkelin lastenhoitajayhdistyksen aktiivinen jäsen Helena Koponen neuvotteli Mikkelin Matkailun kanssa Kirkkopuistoon kehitettävästä Hulivilikarnevaalista.

 

Aina ei tiedä, mihin pienetkin teot johtavat ja mikä merkitys niillä tulee olemaan. Siru ja Eeva-Liisa eivät ehkä arvanneet, että muutaman tunnin pensselin heiluttaminen johtaisi maakunnalliseen lastenkulttuuritapahtuman syntymiseen!

 

Tapahtuman tuottaja


Minttu Tamski
minttu.tamski@mikkeli.fi
+358 44 794 5423


Hulivilikarnevaalit järjestää

Mikkelin kaupungin kulttuuripalvelut

Yhteystiedot


hulivilikarnevaali.mikkeli@gmail.com